Wzmocnij filary swojej gleby!

Dlaczego gleba to najważniejszy zasób w gospodarstwie?

Współczesne rolnictwo stoi przed ogromnym wyzwaniem, jak utrzymać wysokie plony przy jednoczesnym zachowaniu długofalowej żyzności gleby? Gleba to nie tylko podłoże dla roślin – to żywy ekosystem, który decyduje o zdrowiu upraw, efektywności nawożenia i odporności na stresy środowiskowe.

Jednak w ostatnich latach obserwujemy spadek zawartości próchnicy, zaburzenia struktury gleby (podeszwa płużna, zlewność), niską aktywność mikrobiologiczną oraz niewykorzystany potencjał resztek pożniwnych.

To wszystko przekłada się na niższą efektywność nawożenia mineralnego, słabszy rozwój systemu korzeniowego i większą podatność roślin na choroby oraz suszę. Dlatego w niniejszym materiale skupimy się na trzech kluczowych filarach gleby, decydujących o urodzajności gleby i powodzeniu uprawy. Prawidłowa struktura gleby, odpowiednia zasobność w składniki pokarmowe oraz korzystna mikroflora bakteryjna, to trzy nieodłączne elementy, które w głównej mierze decydują o kondycji gleby oraz jej zdolności do wspierania zdrowego rozwoju roślin.

W dalszej części przedstawimy wyniki badań ścisłych, które potwierdzają, że dbałość o życie mikrobiologiczne gleby wpływa na poprawę efektywności produkcji rolniczej. Zanim jednak do tego przejdziemy, przyjrzyjmy się sytuacji z początku obecnego sezonu. Wiosenna susza oraz częste wahania temperatury, w połączeniu z długim okresem majowych przymrozków, uniemożliwiły roślinom optymalne pobieranie składników pokarmowych, a glebie – pełną aktywację procesów biologicznych, w szczególności mineralizacji i tworzenia próchnicy. Na niekorzystny przebieg pogody wpływu nie mamy, ale możemy przeciwdziałać jego negatywnym skutkom!

W związku z powyższym, proponujemy pracę nad odbudową najważniejszych wskaźników jakości gleby, definiujących jej naturalną żyzność, czyli naturalny potencjał plonotwórczy. W tym celu, zalecamy użycie profesjonalnych preparatów mikrobiologicznych Bakto Kompleks  lub Bakto ProFOS, dedykowanych do stosowania w okresie pożniwnym.

Kiedy i który z nich zastosować? Już wyjaśniamy.

Pięć wyspecjalizowanych szczepów bakterii z rodzaju Bacillus w produkcie Bakto Kompleks, zadba o poprawę mineralizacji słomy, syntezę próchnicy oraz w szybkim czasie wpłynie na poprawę utraconej struktury. Dzięki temu, gleby ciężkie i nieprzepuszczalne rozluźnią się, a lekkie i o niskiej zawartości próchnicy, staną się w ciągu jednego sezonu dużo bardziej urodzajne.  Wzrośnie tym samym naturalna zasobność, powiększona o pierwiastki pochodzące ze zwiększenia wydajności mineralizacji. Już w pierwszym roku po zastosowaniu produktu, możemy oczekiwać poprawy warunków wodno-powietrznych, niezbędnych do prawidłowej struktury. Wskaźnik ten determinuje także prawidłowy rozwój systemu korzeniowego, a także  sprawny transport wody i całego szeregu rozproszonych w głębszej warstwie składników pokarmowych.

 Natomiast, poprzez wpływ na tworzenie próchnicy, zwiększamy jednocześnie odporność upraw na suszę. Kolejną niezmiernie ważną korzyścią z zastosowania Bakto Kompleks jest ograniczanie chorób grzybowych w glebie. Efekt ten, przekłada się na całą plantację, prowadząc do zwiększenia plonu. Produkt polecany jest głównie do rozkładu słomy z roślin jednoliściennych tj. zbóż i kukurydzy. Natomiast po uprawie roślin dwuliściennych np. rzepaku, buraków czy ziemniaków, rekomendujemy aplikację produktu Bakto ProFOS. Aplikacja zawartych w preparacie szczepów bakterii, przyczynia się do efektywnego zarządzania istniejącymi rezerwami składników pokarmowych oraz optymalizuje ich dostępność dla roślin. 

Gleba - pszenica ipr
Gleba - buraki ipr
Gleba - kukurydza ipr

Nadrzędną korzyścią ze stosowania niniejszego produktu jest  przekształcanie niedostępnych form  fosforu zapasowego do przyswajalnej formy H2PO4–. W ten sposób możemy wykorzystać ukryty potencjał pola, poprzez odzyskanie uwstecznionego fosforu. Dostępność łatwo przyswajalnych ortofosforanów, występuje już ok. 16 dnia od zabiegu. Dzięki temu preparat wspomaga jesienny start roślin, dbając o zwiększenie pobrania wody i azotu azotanowego oraz rozbudowę strefy korzenia. Pamiętajmy przy tym, że początek wegetacji to jedna z krytycznych faz zapotrzebowania roślin na ten składnik. Natomiast, szybki  i zdrowy start, zwiększy potencjał do formowania struktury plonu oraz zredukuje poziom stresu.

Doświadczenie ścisłe, przeprowadzone w 2022 r na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazało, że aplikacja preparatu Bakto ProFOS na glebach lekkich i średnich, spowodowała wzrost dostępnego dla roślin fosforu średnio o 132 kg, w przeliczeniu na powierzchnię 1 ha warstwy ornej.  Ponadto, uzyskane wyniki wykazały także wzrost zawartości potasu o 106 kg/ha, wapnia odżywczego o 190 kg/ha i azotu o 9 kg/ha.  Natomiast, analogiczne badanie gleby ciężkiej z roku 2024 wykazało wzrost o 241 kg fosforu i 440 kg wapnia. Dzięki technologii opartej na endosporach żywych mikroorganizmów, niezwykle praktyczną zaletą obu produktów zarówno Bakto ProFos jak i Bakto Kompleks, jest możliwość wykonywania zabiegów w różnych warunkach atmosferycznych, a także łącznie z większością nawozów dolistnych i środków ochrony roślin.

Wyk. 1 Rzepak ozimy-Doświadczenie ścisłe A.T. Sp. o.o. w Winnej Górze (woj. wielkopolskie), 2020 r.
Wyk. 1 Rzepak ozimy-Doświadczenie ścisłe A.T. Sp. o.o. w Winnej Górze (woj. wielkopolskie), 2020 r.

Co więcej, produkty wykazują wysoką skuteczność aplikacji  zarówno na słomę jak i w późniejszym etapie podczas rozwoju, czego przykładem jest wynik doświadczenia ścisłego z 2020, w którym produkt Bakto Kompleks został zastosowany na wschodzący rzepak ozimy w BBCH 12-13, po uprawie pszenicy. Uzyskany plon był większy o 698 kg z 1 ha (waga w przeliczeniu na wilgotność nasion 9 %).

Dużym ułatwieniem jest też możliwość wykonania wspólnego zabiegu Bakto Kompleks podczas zabiegu sklejania na kłos.

Natomiast, przykładem wzrostu plonowania pszenicy ozimej po  Bakto ProFOS, gdzie przedplonem był rzepak, jest wynik doświadczenia z 2023 r z ZDOO Masłowice.  Tu aplikacja preparatu przyniosła 22 % wzrost plonu, osiągając w warunkach ekstremalnej suszy, zwyżkę 1 t ziarna (w przeliczeniu na 14 % wilgotności).  

Wyk. 2 Pszenica ozima- Doświadczenie ścisłe ZDOO Masłowice (woj. łódzkie). 2023 r.
Wyk. 2 Pszenica ozima- Doświadczenie ścisłe ZDOO Masłowice (woj. łódzkie). 2023 r.

Inną, popularną strategią poprawy struktury i aktywacji życia biologicznego są zabiegi z użyciem kwasów humusowych. My proponujemy Państwu wysokiej jakości, produkt o jednorodnej i gęstej konsystencji, który nie wymaga wcześniejszego przygotowania czy namaczania. Są to kwasy humusowe pochodzące ze złóż leonardytów w Hiszpanii, odznaczające się jedną z najwyższych aktywności w glebie. Preparat nazywa się Naturvital Plus i w dawce 5-8 l/ha może być stosowany solo, natomiast w niższych stężeniach, polecany jest do łączenia z produktami mikrobiologicznymi w celu szybszego i bardziej efektywnego działania. 

Wysokie koszty nawozów mineralnych,  w połączeniu z niskim współczynnikiem wykorzystania, powinny skłonić do racjonalizacji nawożenia oraz pracy nad poprawą naturalnego obiegu pierwiastków w glebie. W związku z tym, przygotowaliśmy dla Państwa wyjątkowe warunki na produkty ścierniskowe Bakto Kompleks, Bakto ProFos i Naturvital Plus. Do ich zakupu, oferujemy dodatkowo- całkowicie bezpłatnie, wykonanie profesjonalnych badań gleby, obejmujących analizę odczynu (pH), oraz zawartość makroelementów (P,K i Mg).

Usługa badania gleby gwarantowana jest na terenie całej Polski, a w jej skład wchodzi:

  1. Pomiar obszaru badań oraz wyznaczenie miejsc poboru prób. Do tego wykorzystywany jest lekki samochód terenowy wyposażony w system GPS. Specjalistyczne oprogramowanie pozwala na wyznaczenie miejsc poboru poprzez podział areału na regularne sektory (tzw. rastry)o powierzchni maksymalnej do 4 ha. Podział może być również wykonany w oparciu o analizę danych satelitarnych.
  2.  Pobór prób glebowych przy użyciu automatycznego próbnika glebowego. Na każdym z wyznaczonych rastrów wykonywanych jest minimum 15 równomiernie rozmieszczonych nakłuć na głębokość 20-25 cm, dzięki którym otrzymuje się uśredniona próbkę zbiorczą. Cały proces zgodny jest z polską normą PN-R-04031:1997.
  3. Analiza laboratoryjna w akredytowanym laboratorium na pH i podstawowe makroelementy. Uwaga: na Państwa życzenie, zakres badań może zostać rozszerzony o analizę dodatkowych parametrów- usługa dodatkowo płatna. 
  4. Opracowanie wyników w postaci graficznych map zasobności gleby. Mapy wraz z wynikami analiz laboratoryjnych wysyłane są w formie tradycyjnej oraz elektronicznej.

Jeżeli jesteś zainteresowany otrzymaniem bezpłatnych badań gleby przy okazji zakupu produktów z oferty ścierniskowej, prosimy o kontakt, poprzez wypełnienie załączonego formularza: