Rekord Polski w zbiorach buraka cukrowego ustanowiony – 112,11 ton z 1 hektara!

Tegoroczne warunki do uprawy buraka cukrowego były bardzo wymagające dla polskich rolników. Późne siewy, zatrważająco niskie opady deszczu, susza, a nawet burze piaskowe. Wszystkie te czynniki wydłużyły wegetację roślin i spowodowały opóźnione zbiory. Mimo to przez cały sezon 2021/2022 towarzyszyliśmy Wam – naszym Klientom i służyliśmy dobrą radą, aby odwiedzić Was w czasie zbiorów wraz z niezależnym sędzią z Biura Rekordów. Jakimi wynikami mogą pochwalić się gospodarstwa stosujące technologię Idę po Rekord? Kliknij i sprawdź sam!
Asset 161

BURAK CUKROWY

historia uprawy buraka cukrowego w Polsce sięga XVIII wieku. Od tego momentu zainteresowanie oraz sposób i podejście do uprawy tej rośliny znacznie się zmieniło. Obecnie burak cukrowy jest uprawiany w naszym kraju na areale prawie 250 tys. ha.

Postęp, który się dokonał oraz dokonuje w uprawie buraków cukrowych wynika z stosowania innowacji w takich obszarach m.in. jak mechanizacja, nasiennictwo, nawożenie, czy ochrona roślin. Dla niektórych zaletą dla innych z kolei wadą pracy plantatora jest fakt, że w osiąganiu rekordów kluczowe jest to, aby pamiętać o złożoności procesu uprawy. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi rekomendacjami, które dla Państwa przygotowaliśmy. Są one efektem połączenia wniosków z licznych badań ścisłych, współpracy z jednostkami naukowo-badawczymi oraz kilkudziesięcioletniej pracy na Państwa polu.

BIOSTYMULACJA

Zmiany klimatyczne doprowadziły do sytuacji, że warunki gospodarowania są coraz trudniejsze. Bardzo często w okresie siewu kukurydzy mamy niekorzystnie warunki do kiełkowania i początkowego rozwoju roślin, takie jak niskie temperatury czy okresowe susze. Z pomocą przychodzą nam produkty z grupy biostymulatorów, zawierające m.in. hormony roślinne, aminokwasy czy inne substancje, które wspomagają rośliny w kluczowych momentach rozwoju. Ich pozytywne działanie to składowa kilku czynników. Dzięki zastosowaniu biostymulatorów rośliny rozwijają silniejszy system korzeniowy co przekłada się na lepszy dostęp do wody i składników pokarmowych. Wspomaganie przemian azotowych przekłada się na skuteczniejsze wykorzystanie nawozów mineralnych i lepsze odżywienie. Zwiększenie zawartości chlorofilu w liściach usprawnia proces fotosyntezy co zwiększa finalnie plon. Odpowiednie zagospodarowanie resztek pożniwnych pozwoli na odzyskanie maksymalnie dużo składników pokarmowych oraz wpłynie pozytywnie na budowę żyzności gleby. Korzystny wpływ biostymulatorów został udowodniony zarówno w badaniach naukowych jak i w doświadczeniach prowadzonych w warunkach produkcyjnych.