Rekord Polski w zbiorach buraka cukrowego ustanowiony – 112,11 ton z 1 hektara!
BURAK CUKROWY
historia uprawy buraka cukrowego w Polsce sięga XVIII wieku. Od tego momentu zainteresowanie oraz sposób i podejście do uprawy tej rośliny znacznie się zmieniło. Obecnie burak cukrowy jest uprawiany w naszym kraju na areale prawie 250 tys. ha.
Postęp, który się dokonał oraz dokonuje w uprawie buraków cukrowych wynika z stosowania innowacji w takich obszarach m.in. jak mechanizacja, nasiennictwo, nawożenie, czy ochrona roślin. Dla niektórych zaletą dla innych z kolei wadą pracy plantatora jest fakt, że w osiąganiu rekordów kluczowe jest to, aby pamiętać o złożoności procesu uprawy. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi rekomendacjami, które dla Państwa przygotowaliśmy. Są one efektem połączenia wniosków z licznych badań ścisłych, współpracy z jednostkami naukowo-badawczymi oraz kilkudziesięcioletniej pracy na Państwa polu.
BIOSTYMULACJA
Zmiany klimatyczne doprowadziły do sytuacji, że warunki gospodarowania są coraz trudniejsze. Bardzo często w okresie siewu kukurydzy mamy niekorzystnie warunki do kiełkowania i początkowego rozwoju roślin, takie jak niskie temperatury czy okresowe susze. Z pomocą przychodzą nam produkty z grupy biostymulatorów, zawierające m.in. hormony roślinne, aminokwasy czy inne substancje, które wspomagają rośliny w kluczowych momentach rozwoju. Ich pozytywne działanie to składowa kilku czynników. Dzięki zastosowaniu biostymulatorów rośliny rozwijają silniejszy system korzeniowy co przekłada się na lepszy dostęp do wody i składników pokarmowych. Wspomaganie przemian azotowych przekłada się na skuteczniejsze wykorzystanie nawozów mineralnych i lepsze odżywienie. Zwiększenie zawartości chlorofilu w liściach usprawnia proces fotosyntezy co zwiększa finalnie plon. Odpowiednie zagospodarowanie resztek pożniwnych pozwoli na odzyskanie maksymalnie dużo składników pokarmowych oraz wpłynie pozytywnie na budowę żyzności gleby. Korzystny wpływ biostymulatorów został udowodniony zarówno w badaniach naukowych jak i w doświadczeniach prowadzonych w warunkach produkcyjnych.
GLEBA
Wymagania glebowe buraka cukrowego są bardzo wysokie. Gleba powinna charakteryzować się nie tylko korzystnymi właściwościami fizycznymi czy chemicznymi, ale również biologicznymi. Powinna mieć uregulowane pH, być bogata w substancję organiczną, próchnicę, a także odznaczać się dużą produktywnością czy zasobnością dostępnych składników pokarmowych.
AGROTECHNIKA
Burak cukrowy, pod względem agrotechnicznym, jest rośliną w bardzo wymagającą. W celu maksymalizowania zdrowego plonu należy pamiętać, że uprawa ma swój początek już w przedplonie.
Najlepszymi przedplonami dla buraka cukrowego są rośliny bobowate oraz zboża. Warto stosować poplony w celu regulacji zachwaszczenia stanowiska.
Burak cukrowy dobrze reaguje na różne typy upraw: orkowa, uproszczona – siew w mulcz, strip-till (pasowa).
Dodatkowo, burak cukrowy bardzo dobrze reaguje na nawożenie nawozami naturalnymi. Prawidłowa uprawa gleby pod siew buraka cukrowego ma na celu przygotowanie podłoża pod jak najlepsze i najrówniejsze wschody rośliny.
Uprawa przedsiewna powinna być przeprowadzona w bardzo staranny sposób. Gleba powinna zostać uprawiona jak najszybciej wiosną, przy zachowaniu drobnoziarnistej struktury mającej na celu ogrzanie się wierzchnich warstw, dla jak najlepszych warunków wschodów przy zachowaniu odpowiednich terminów agrotechnicznych dla danych rejonów.
OCHRONA ROŚLIN
Jednym z ważniejszych elementów wpływających na skuteczność powodzenia uprawy buraka cukrowego jest ochrona plantacji przed zachwaszczeniem, jak również przed chorobami i szkodnikami. Jedynie czysta plantacja wolna od chwastów i chorób zapewni uprawie dogodne warunki do wzrostu, a co za tym idzie, możliwość uzyskania rekordowych plonów.
Mimo wycofania substancji czynnej desmedifan, jesteśmy doskonale przygotowani do utrzymania czystej plantacji przez cały okres wegetacyjny. Opracowane przez nas technologie, oprócz wysokiej skuteczności działania, charakteryzują się wysoką opłacalnością.
Przy ochronie buraka cukrowego przed takimi zagrożeniami, jak chwościk nie zapominajmy o stosowaniu produktów biologicznych, które wykazują działanie antagonistyczne względem jego sprawcy. Zachęcamy Państwa do zapoznania się Naszymi zaleceniami!
Artykuły:
NAWOŻENIE
Burak cukrowy to roślina o największym potencjale plonotwórczym wśród roślin uprawnych. Przy poprawnej agrotechnice i w sprzyjających warunkach plon masy korzeni może znacznie przekroczyć 100 ton z hektara, co jest ściśle powiązane z wysokimi wymaganiami pokarmowymi tej uprawy względem składników pokarmowych. Podstawą uzyskania tak wysokich plonów w połączeniu z wysoką zawartością cukru jest prawidłowo dobrana strategia nawożenia.
Decyzje o nawożeniu mineralnym powinny opierać się na wiedzy o zasobności gleby w składniki pokarmowe, określone na podstawie analizy gleby. Oprócz makroskładników takich jak potas (reguluje gospodarkę wodną i węglowodanową), fosfor (uczestniczy w magazynowaniu energii) siarka (podnosi efektywność azotu i zdrowotność roślin) i magnez (uczestniczy w produkcji cukru) w nawożeniu ważne są mikroelementy. Najważniejszym z nich jest bor, którego niedobór może ograniczyć plon i zawartość cukru, zwłaszcza w suchych latach.
BIOSTYMULACJA I ODŻYWIANIE NALISTNE
Duże potrzeby stanowiskowe oraz pokarmowe zmuszają nas do stosowania profesjonalnego nawożenia makroelementami, przy których nie może zabraknąć równie istotnego dokarmiania dolistnego oraz stymulacji roślin. Niezwykle istotną rolę w kształtowaniu przyszłego plonu pełni między innymi bor, molibden czy krzem, ale nie powinniśmy zapominać również o standardowych mikroskładnikach wspomagających przemiany azotowe w roślinie takie jak cynk, miedź czy mangan.
Istotną kwestią oprócz dokarmiania dolistnego, którego zapotrzebowanie jesteśmy w stanie pokryć w całości oraz produktów z grupy stymulatorów roślin, są preparaty biologiczne, które będą wspomagały zdrowy rozwój uprawy.