Rekordowy plon - 18 ton!
KUKURYDZA
Osiąganie coraz lepszych wyników plonowania, a co za tym idzie także efektów ekonomicznych przekonuje kolejnych plantatorów do prowadzenia uprawy kukurydzy w swoim gospodarstwie. Decydując się na tę uprawę, trzeba jednak ustrzec się fałszywego mitu, jakoby kukurydza była rośliną prostą w uprawie, niewymagającą większego zainteresowania w okresie wegetacji.
W drodze po rekordowy plon kukurydzy zachęcamy do lektury analiz, wskazań i zaleceń naszych specjalistów. Począwszy od odpowiedniego przygotowania stanowiska, następnie doboru właściwej odmiany w zależności od zasobności gleby i przeznaczenia uprawy, po prawidłowe odżywianie. Nasze rekomendacje tworzymy w oparciu o ponad trzydziestoletnią historię współpracy z gospodarstwami na terenie całego kraju, wyniki doświadczeń ścisłych oraz koopoeracji z jednostkami naukowo-badawczymi.
Choć w naszej pracy czynniki zewnętrzne mają wpływ na efekt finalny, to spojrzenie na uprawę kukurydzy wielowątkowo pozwala ograniczyć ich wpływ i dzięki temu osiągać rekordowe plony.
Klikając w poniższe ikony i wybierając zakres działań czy produktów poznacie Państwo nasze rekomendacje w zakresie tej uprawy.
GLEBA
Wymagania glebowe kukurydzy są niewielkie, dlatego wybór gleby pod uprawę nie powinien sprawić większego problemu. Kukurydza wykazuje się dużą tolerancją na trudne stanowiska. Szukając jednak najodpowiedniejszych warunków do jej uprawy, powinniśmy skupić się na glebach próchnicznych, ciepłych, o dużej pojemności wodnej. Głęboki i dobrze wykształcony system korzeniowy pozwala na uprawę kukurydzy na glebach lżejszych. Wykazuje się również dużą tolerancyjnością co do odczynu, optymalne jednak będzie w granicach pH 6,0 – 6,5.
W drodze po rekordowe plony, przed siewem warto zadbać jednak o glebę żyzną i zasobną w materię organiczną.
Artykuły:
Jednym z głównych zadań uprawy roli, jest ochrona wody znajdującej się w glebie. Kukurydza na wyprodukowanie 1 kg suchej masy zużywa jedynie 358 l wody, a np. pszenica – 507 l czy lucerna – 859 l. Pomimo oszczędnej gospodarki wodnej kukurydzy, to ogromna masa wytworzona na jednostce powierzchni wykorzystuje potężne ilości dochodzące nawet do kilkunastu milionów litrów wody na 1 hektarze.
Klasyczna uprawa zakłada przeprowadzenie orki zimowej, natomiast gatunek ten bardzo dobrze znosi również wszelkiego rodzaju uproszczenia, których celem jest chociażby jak najmniejsze przesuszenie gleby, dla zagwarantowania ziarniakom podsiąkania wody w celu równomiernych wschodów roślin.
Pomimo, że kukurydza ma małe wymagania co do przedplonu i na glebach żyznych, kompleksów pszennych i żytnich dobrych z powodzeniem można ją uprawiać po zbożach, tak na glebach żytnich słabych powinniśmy zadbać o przedplon poprawiający stanowisko. Kukurydzę można również uprawiać w monokulturze.
DOBÓR ODMIAN
Kukurydza została przystosowana do uprawy w strefie umiarkowanej, co w szczególności wymaga umiejętnego doboru odmiany. To właśnie w przypadku kukurydzy wybór odmiany jest bardzo istotnym czynnikiem decydującym o powodzeniu uprawy.
Analizując różne odmiany kukurydzy, przede wszystkim powinniśmy brać pod uwagę jej przeznaczenie, potencjał plonowania, liczbę FAO, jak i typ ziarna.
Warunkami zapewniającymi opłacalność upraw wszystkich gatunków roślin są dobre i wyrównane wschody, które zależą oczywiście od wielu czynników, ale przede wszystkim od jakości nasion. Bardzo dobra jakość nasion, daje możliwość uzyskania rekordowych plonów.
Zachęcamy zatem do zapoznania się z odmianami kukurydzy, które rekomendujemy na najbliższy sezon.
Artykuły:
ODMIANA KUKURYDZY MA ZNACZENIE
Spośród agrofagów zagrażających uprawie kukurydzy, to właśnie chwasty w największym stopniu wpływają na obniżenie plonowania. Kukurydza w początkowych fazach wzrostu jest mało konkurencyjna względem chwastów. Obecnie jednak, rozwiązania herbicydowe pozwalają na szybkie, a co najważniejsze skuteczne utrzymanie pola wolnego od chwastów.
Wybierając technologię zwalczania mamy do dyspozycji zabieg doglebowy, nalistny lub technologię łączoną. Ważne, aby strategia zwalczania chwastów polegała na szybkiej ich eliminacji. Aby zapewnić kukurydzy warunki do uzyskania rekordowych plonów i utrzymać pole w całym sezonie wegetacyjnym wolne od chwastów, zachęcamy do zapoznania się z Naszymi rekomendacjami.
Bardzo ważnym elementem w drodze po rekordowe plony kukurydzy jest nawożenie. Kukurydza należy do roślin uprawnych charakteryzujących się wysoką produkcją biomasy w krótkim okresie. Tak silna dynamika wzrostu generuje duże zapotrzebowanie na wodę i składniki mineralne. Potrzebuje nie tylko takich makroskładników, jak azot, fosfor czy potas, ale także wymaga odpowiedniego zaopatrzenia w magnez, siarkę i wapń. Spośród mikroskładników o plonie ziarna decyduje głównie odżywienie cynkiem, a na glebach lekkich również borem. Istotne jest więc, aby racjonalne nawożenie kukurydzy było oparte o nawozy wysokiej jakości, które będą zapewniały utrzymanie odpowiedniej zasobności gleby w przyswajalne formy składników pokarmowych, od startu, do końca okresu wegetacji. Całość starań o jak najwyższy i najlepszy jakościowo plon dopełni odpowiednie odżywienie kukurydzy mikroelementami, które można podać przez liść.
Zachęcamy zatem, do zapoznania się z naszymi rekomendacjami.
BIOSTYMULACJA
Zmiany klimatyczne doprowadziły do sytuacji, że warunki gospodarowania są coraz trudniejsze. Bardzo często w okresie siewu kukurydzy mamy niekorzystnie warunki do kiełkowania i początkowego rozwoju roślin, takie jak niskie temperatury czy okresowe susze. Z pomocą przychodzą nam produkty z grupy biostymulatorów, zawierające m.in. hormony roślinne, aminokwasy czy inne substancje, które wspomagają rośliny w kluczowych momentach rozwoju. Ich pozytywne działanie to składowa kilku czynników. Dzięki zastosowaniu biostymulatorów rośliny rozwijają silniejszy system korzeniowy co przekłada się na lepszy dostęp do wody i składników pokarmowych. Wspomaganie przemian azotowych przekłada się na skuteczniejsze wykorzystanie nawozów mineralnych i lepsze odżywienie. Zwiększenie zawartości chlorofilu w liściach usprawnia proces fotosyntezy co zwiększa finalnie plon. Odpowiednie zagospodarowanie resztek pożniwnych pozwoli na odzyskanie maksymalnie dużo składników pokarmowych oraz wpłynie pozytywnie na budowę żyzności gleby. Korzystny wpływ biostymulatorów został udowodniony zarówno w badaniach naukowych jak i w doświadczeniach prowadzonych w warunkach produkcyjnych.