Wirtualne Warsztaty Polowe

Tytuł: Jak nawozić rzepak ozimy jesienią?

Rzepak ozimy jest rośliną wymagającą i nawożenie makroskładnikami jest w jego przypadku bardzo istotne. Rzepak w dużych ilościach i przez bardzo długi okres pobiera fosfor i potas. Wprowadzamy je zatem bardzo wcześnie, bo już po zbiorze przedplonu a przed siewem rzepaku. Rzepak pobiera większość składników, bo aż do 65%, z podglebia, czyli warstwy zaczynającej się od 30 cm w głąb. Należy zatem zabieg nawożenia wykonać w taki sposób, aby te składniki wprowadzić tam gdzie woda utrzymuje się znacznie dłużej i roślina jest w stanie pobierać je stamtąd nawet w trakcie okresowej suszy. 70-80% zakładanej dawki potasu podajemy już jesienią. Wzmacnia to roślinę dzięki czemu wchodzi w okres spoczynku zimowego silniejsza.

Dobra kumulacja potasu sprawia, że rośliny lepiej znoszą niskie temperatury i silne wiatry. Potas wzmacnia ściany komórkowe i wzmacnia kumulację składników odżywczych wewnątrz komórki. Ponadto potas reguluje otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych, odpowiedzialnych za wykorzystanie zasobów wody, dzięki czemu umożliwia zachowanie jej zapasów na czas, kiedy występuje mniej opadów. W uprawie rzepaku zalecamy nawóz Korn Kali, który oprócz potasu zawiera w składzie siarczan magnezu. Magnez wspiera rozwój struktury korzeniowej oraz wspiera proces fotosyntezy. Im lepsza struktura korzeniowa tym lepszy pobór wody i składników odżywczych z gleby.

Im więcej magnezu tym lepsze wykorzystanie azotu przez roślinę, dzięki czemu unikamy uszkodzenia jej tkanek wierzchnich, które mogą być siedliskiem dla patogenów. Korn Kali firmy K+Sjest nawozem potasowo – magnezowym niemalże w całości przeznaczonym w nawożeniu jesiennym. Dopuszczalne jest nawożenie uzupełniające wiosną, ale w dawce nie większej niż 25-40% zapotrzebowania całościowego. Do stosowania wiosennego firma K+S poleca produkt Esta Kieserit, który jest nawozem siarczanowo – magnezowym. Podajemy go tuż przed ruszeniem wegetacji, na około 2, 3 tygodnie przed podaniem azotu. W suplementacji rzepaku należy pamiętać o borze, który podajemy przez cały okres wegetacji. Ponadto warto również zastosować mangan, molibden oraz oczywiście azot.